Author Topic: EOS M Alpha shutter-bug discussion  (Read 28728 times)

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
EOS M Alpha shutter-bug discussion
« on: September 17, 2013, 07:14:00 AM »
Hey gang, Post links to your DM.Logs and explain your fixes here! Let's get to the bottom of this

Previous edits:
Video demonstrating installing ML on EOS M, the shutter bug, the quick reboot fix, and the lens fix: thx malakai!

Needless to say, its important we reply to the dev's with as much information and cooperation as we can =D Many of us are new here so, to clarify, the devs are: a1ex (runs the show), 1% (puts in hard hours for us), g3gg0 (quiet but deadly)

EDIT 10/11:
Read this to get an idea of what we are dealing with and the appropriate way to approach it:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=8347.msg82219#msg82219

We are still looking for a reliable way to produce the bug

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #1 on: September 17, 2013, 07:19:51 AM »
go back and read my last post i just sent why you were jumping over here.

gary

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #2 on: September 17, 2013, 07:21:36 AM »
Yeah i see it now. so that one has the SW1 and cancel msgs and some other msgs i'm not sure about. Can you also post a good one? i'll add them to my website so they are easily available

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #3 on: September 17, 2013, 07:23:38 AM »
i assume you mean good from the 32 gb card?

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #4 on: September 17, 2013, 07:26:03 AM »
https://www.transferbigfiles.com/eefc0200-a82b-4bce-b8cd-ef01090dd229/hjB-unf9hvWturiF_S21TQ2

this is from the good 32 gb card with no shutter bug. let me know if it looks right for you. if not, i can make it again.

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #5 on: September 17, 2013, 07:28:41 AM »
ok this one has cancel msgs too
does the 32gb still fix the bug?

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #6 on: September 17, 2013, 07:30:39 AM »
yes, no shutter bug on it. maybe it never had the bug as i said i was always using the big 128gb card

gary

edit-i just installed the latest version of ML, sept 16th and still no shutter bug on the 32 gb card. the 128 gb is still having the bug problem

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #7 on: September 17, 2013, 07:32:04 AM »
well my 32 doesn't have the bug either, so maybe thts what it is. the 32gb you posted looks very similar though. it ahs teh sw1 msgs and the cancels that we noticed in the buggy files. maybe those aren't associated with the bug then...

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #8 on: September 17, 2013, 07:37:08 AM »
logic tell me it has to do with why cards bigger than 32 gb. we were told to use 32 gb at the most in the beginning. then i was told to use the eoscard.exe and it would then work with the 128 gb card. now we see it does not work. ml and cards larger than 32 gb is the problem. yet only a problem when we use ef m lenses with IS. adapters with other lenses seem to work or people are not checking closely.

gary

we have narrowed it down more and that should hopefully help 1% and other devs maybe figure out why ML and cards larger than 32 gb are not working. and why does the lens twist or fast off anf back on make the bug go away with the large gb cards?? I paid a lot of money for this 128gb just for this camera and I need the large size to shoot long events where i can't easily switch cards. or get a refund for this card i have. :-) also, it has the speed i need to test and use raw. my 32gb is too slow.

manly

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #9 on: September 17, 2013, 07:42:32 AM »
Hi. When I tried ML a few weeks ago I had th shutter bug. I used eoscard app and have a 16GB card.

My camera was originally with the v1 firmware, if that ever comes to make a difference

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #10 on: September 17, 2013, 07:46:28 AM »
i think that helps to know since i was thinking it was only larger gb cards. thanx.

gary

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #11 on: September 17, 2013, 07:46:56 AM »
manly,
have you tried the 2.0.2 f/w with a more recent ML on it? EOSCard doesnt seem to be necessary, so you do a low level format and grab these files:

http://ml.bot-fly.com/EOSM1202.FIR
http://ml.bot-fly.com/magiclantern-v2.3.NEXT.2013Sep17.EOSM202.zip

extract and copy to your card and update away, if you dare =D

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #12 on: September 17, 2013, 07:55:04 AM »
you see any difference in the sept 16 and 17th builds you show?

gary

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #13 on: September 17, 2013, 07:57:21 AM »
not at all, the 17 is just me testing the nightly script. it should upload at 11pm AST every night, but i tested past midnight today

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #14 on: September 17, 2013, 08:06:28 AM »
do you have anymore thoughts on the shutter bug and fixes? i hope we hear from people with and without the bug as to what card they have and eoscard usage.

WiGgLr

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #15 on: September 17, 2013, 10:00:23 AM »
I first installed ML with an old 2GB card, then used EOSCard from the site install FAQ to put ML on one of these 64GB cards:
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007JTKM30/ref=oh_details_o02_s00_i00?ie=UTF8&psc=1

I don't have the shutter bug on either card.

Hope that helps

WiGgLr

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #16 on: September 17, 2013, 10:04:21 AM »
OH, I also didn't put anything other than what is in the rootwang zip on either card, no extra common firmware or anything like that, just the contents of the zip in post 1110 (page 45)

jerrykil

  • Member
  • ***
  • Posts: 207
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #17 on: September 17, 2013, 05:51:56 PM »
hrm, this is my card and i have the bug SOMETIMES. i haven't figured out how to reproduce it reliably
http://www.amazon.com/gp/product/B005LFT3QG/ref=oh_details_o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1

manly

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #18 on: September 17, 2013, 10:52:28 PM »
Ok I will try again tonight. My card is a sandisk UHS1 45MB/s 16GB.

To be clear the install process is:
1- Put card in EOS M.
2- Put EF-M 18-55mm IS lens and manual mode
3- Do full format using the camera (its quick anyway).
4- Put card into computer
5- copy the unzipped files below unto the card:

http://ml.bot-fly.com/EOSM1202.FIR
http://ml.bot-fly.com/magiclantern-v2.3.NEXT.2013Sep17.EOSM202.zip

6- Put card in camera
7- Install firmware upgrade (to install ML)
8- Try to take a picture and see if able/shutter bug.

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #19 on: September 17, 2013, 11:37:01 PM »
Ok I will try again tonight. My card is a sandisk UHS1 45MB/s 16GB.

To be clear the install process is:
1- Put card in EOS M.
2- Put EF-M 18-55mm IS lens and manual mode
3- Do full format using the camera (its quick anyway).
4- Put card into computer
5- copy the unzipped files below unto the card:

http://ml.bot-fly.com/EOSM1202.FIR
http://ml.bot-fly.com/magiclantern-v2.3.NEXT.2013Sep17.EOSM202.zip

6- Put card in camera
7- Install firmware upgrade (to install ML)
8- Try to take a picture and see if able/shutter bug.
Step 2 does not need to be in manual mode. Turn on IS in the Canon menus.
Step 8, it will take a picture the first time. The bug is when you turn the camera off and wait about five seconds to make sure the red led on the camera flashes. That is ML closing up. Then turn the camera back on and the bug will then not allow any pictures to be taken. The shutter button does not work. You can make videos, just not pictures. The two workarounds are to slightly untwist the lens and then twist it back on and then the bug goes away. The second way is to turn the camera off and quickly back on before the red led flashes. Then the bug goes away. This applies only to the EF M lenses with IS. Not the adapter with ef and efs lenses.

Gary

manly

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #20 on: September 18, 2013, 05:45:14 AM »
I have some good news. This is now working! Sweet. As far as I'm concerned the newer builds fixed the bug. Or maybe it was simply not using eoscard that did it.

WiGgLr

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #21 on: September 18, 2013, 09:59:35 AM »
I flashed mine without a lens attached.

Malakai

  • Freshman
  • **
  • Posts: 99
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #22 on: September 18, 2013, 12:07:27 PM »
Just had a quick skim of this topic, do you think you have the shutter bug sorted?
Hunting for that elusive EOS M shutterbug!!

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #23 on: September 18, 2013, 03:06:19 PM »
Just had a quick skim of this topic, do you think you have the shutter bug sorted?
If you mean me, then no. But I do know my 128gb will always have the shutter bug and I am considering Komputerbay's offer to take it back, but they want a restocking fee. I should probably do it and buy a 32 gb, 45 write speed.

Gary

gary2013

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 660
Re: EOS-M Alpha shutter-bug discussion
« Reply #24 on: September 18, 2013, 04:19:00 PM »
I am curious to know if anyone has a 64 gb and/or a 128 gb card and what their results are for the shutter bug.

Gary